Het DigiTaalhuis in Utrecht is dé plek voor iedereen die aan de slag wil met basisvaardigheden: taal, digitale vaardigheden en rekenen.

Succesvolle derde editie van Utrechters praten met Utrechters

Op maandag 1 april 2019 vond voor de derde keer het ontmoetingsevenement Utrechters praten met Utrechters plaats. Deze keer georganiseerd door Taal Doet Meer en de Universiteit Utrecht. Het was een succesvolle avond vol mooie ontmoetingen.

In totaal gingen maar liefst 160 mensen, tachtig studenten, medewerkers en relaties van de Universiteit en tachtig anderstalige Utrechters, met elkaar in gesprek op een bijzondere locatie, namelijk het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. Naast een heerlijk diner stonden verrassende ontmoetingen, een inkijkje in het universitaire bedrijf en uitwisseling van kennis en verhalen op het programma. Tijdens het diner inspireerden wetenschappers van de Universiteit Utrecht hun tafelgenoten door te vertellen over hun vakgebied. Ook ontstonden toen al de eerste gesprekken, die doorgingen tijdens de interessante speurtocht door het Academiegebouw.

Minstens vier mooie gesprekken
De opdracht ‘probeer in elk geval vier mooie gesprekken te voeren met iemand die je niet kent’, werd door iedereen ruimschoots gehaald. Er zijn veel gesprekken gevoerd. Een greep uit de reacties op de avond: “Het was leuk om zo veel verschillende mensen te ontmoeten”, “We hebben vriendschappen gevonden”, “Ik heb voor de eerste keer in mijn leven een professor ontmoet en ik neem heel veel kennis mee”, “Na deze avond is het makkelijker om een praatje aan te knopen met mensen die nog niet zo lang in Nederland wonen”, “Het is leuk om mensen te ontmoeten die je normaal niet spreekt”. Een van de aanwezigen gaf ook aan dat ze na deze avond vaker Nederlands gaat praten: “Ik heb vandaag veel Nederlands gepraat en de mensen waren heel geduldig. Na deze avond ben ik niet meer bang om Nederlands te praten. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen.” Weer een ander wees op het voordeel dat het evenement bijdraagt aan het vergroten van je netwerk: “Ik vond het een schitterende avond. Ik heb veel verschillende mensen ontmoet. Met een daarvan heb ik binnenkort een netwerkgesprek.”

Er zijn tijdens het ontmoetingsevenement veel nieuwe connecties gelegd en mooie contacten tot stand gekomen. Taal Doet Meer en de Universiteit Utrecht hopen dat iedereen hier in de toekomst mee aan de slag gaat en dat mensen geïnspireerd zijn geraakt om vaker zomaar een gesprek aan te knopen met iemand.

Volgende editie
De volgende editie van Utrechters praten met Utrechters vindt plaats in het najaar van 2019 en wordt georganiseerd door ICM in samenwerking met Taal Doet Meer. Wil jij ook een uitnodiging ontvangen voor de volgende editie? Laat je gegevens achter door een mailtje te sturen naar upmu@taaldoetmeer.nl.

Foto: Bart Weerdenburg